DALŠÍ PŘÍSPĚVKY

FOTOREMINISCENCE NA VEČER S VÍNEM - TÉMA: SUCHÉ NEBO SLADŠÍ? 22.11.2019

    Páteční degustace s názvem "SUCHÉ NEBO SLADŠÍ?" v Muzeum města Tišnova.     Připravil jsem španělská šumivá vína - Cava od Jaume Serra a vína od Gut Kellerstöckl - Familie Schuckert, Weingut Tagwerker, Stanislav Mádl - Váš vinař, Kamil Prokeš vinařství a Vinařství Altenberk Vini. Každé v jiné kategorii zbytkového cukru a lehce rozdílného zpracování tak, aby si každý mohl vyzkoušet, co ho nejvíce...
Celý článek

BROŽURKA "JAKÁ VÍNA K ČEMU PÍTI" Z r.1931

   Dlouho jsem měl v hledáčku tuto brožurku ve slušném stavu a hlavně za rozumný peníz, neboť se jich zachovalo jen velmi, velmi málo. Je z roku 1931.     Kromě tehdejšího sortimentu a zajímavého ceníku vín firmy JOS. OPPELTA SYNOVEC obsahuje i doporučení vín k různým pokrmům a taktéž půvabné rady, kterak vína vybírat a pít, např.: "Nedopusťte, aby Vaše vína překročila věk, který ničí jejich rozkošné vlastnosti. Pijte je, když jsou dobrá, než ztratila své...
Celý článek

MAJSTROVSTVÁ SOMMELIEROV SLOVENSKA 28.11.2019

    Fajn soutěžení, super kolegové a bezchybná organizace na mezinárodním Slovenském mistrovství sommeliérů. Gratulace Kamilu Prokešovi k vítězství a Libuše Vrbové ke krásnému druhému místu!     Na poslední fotografii "moravská větev" :)     
Celý článek

ŠKOLENÍ NVC - VADY A CHOROBY VÍN

4.11. uspořádalo Národní vinařské centrum další ze svých školení pro certifikované degustátory na téma: Nedostatky, vady a choroby vín pro vedením prof. Balíka bylo velmi poučné. V 26 vzorcích bylo připraveno spektrum nejčastějších vad v různých intenzitách a následné diskuse o příčinách a šancích na nápravu byly neméně zajímavé.     4.11. uspořádalo Národní vinařské centrum další ze svých školení pro certifikované degustátory na téma: Nedostatky, vady a choroby vín...
Celý článek

POZVÁNKA NA KRÁLOVSKÉ KOŠTY VÍN

    Z nedávné účasti na hodnocení soutěže KRÁL VÍN České republiky z Ostravy Vás zvu na Královské košty – degustace 300 nejlepších vín Čech a Moravy, které se konají napříč celou Českou republikou. Více info zde. Tož dondite!
Celý článek

JAK BUDE VYPADAT ROČNÍK 2019 V RAKOUSKU?

    Podle zprávy z Austrian Wine Marketing Board se rakouští pěstitelé se těší na dobrý ročník s plnou vyzrálostí. V porovnání s velkým výnosem v roce 2018 je očekáváno průměrných přibližně 2,4 milionu hektolitrů, což je v podstatě průměr. Po loňské rekordně brzké sklizni začne tentokrát hlavní sběr v polovině září. Takto shrnul očekávání Johannes Schmuckenschlanger, prezident Asociace rakouských pěstitelů výhled na rok 2019.     Jak to tedy s ročníkem 2019...
Celý článek

SEMINÁŘ: APELACE - DŮVĚRA V TERROIR? 22.5.2019

    V rámci vinařské soutěže Co chutná mladým 2019, pořádané sdružením Mladí vinaři se ve středu 22.5. konala zajímavá EnoKonference: "Apelace - důvěra v terroir?".     Své příspěvky přednesli Heinz Frischengruber ze známého rakouského vinařství Domäne Wachau, Manuel Brixius z německého vinařství Weingut Brixius, Borbála Olahné Horváth z maďarské Szent István University a Moravu zastupoval Jan Stávek z Víno J. Stávek.     Heinz...
Celý článek

HODNOCENÍ PIWI ODRŮD V ŠARDICÍCH 24.5.2019

    V pátek 24.5. se v Šardicích uskutečnilo hodnocení PIWI odrůd. Zkratka PIWI pochází z německého „pilzwiderstandsfähige Rebsorten“ a jedná se o skupinu odrůd, speciálně vyšlechtěných k odolnosti proti houbovým chorobám či napříkad jarním mrazíkům. Neznámější odrůdou z této skupiny je Hibernal, jehož obliba v současnosti rychle roste. Ten jsme ovšem v hodnotící komisi neměli (ten měli sousedé u vedlejšího stolu). Naše skupina posuzovala odrůdy Johhaniter, Merzling, Jutrzsenka a...
Celý článek